Skab biodiversitet, højoptagelse af co2. flere insekter.

Tema: De ”vilde” haver

En ny havetrend er de senere år spiret frem: vilde haver. Her skal græsset kun slås på udvalgte områder, og planter og vilde urter, der før var ukrudt, får nu lov at gro.
Lyder det som noget for dig? Læs mere og bliv klogere på hvorfor trenden er mere og mere udbredt i danske haver og hvad du skal gøre for at omdanne din baghave til en ”vild” have, der bl.a. er til gavn for biodiversitet.

Læs også: ARKITEKTENS CHARMERENDE BYHAVE

Hvad er en ”vild” have?

Når vi taler om begrebet ”vilde haver, ” handler det ifølge forfatter Lise Gartmann ikke om tilfældig beplantning, og blot at lade buske og træer vokse uhæmmet. Hun har skrevet bogen ”Vilde blomster i haven,” og beskriver konceptet som en have hvor beplantningen er nøje overvejet og hovedsageligt består af blomster og urter, der allerede findes i naturen. Græs, urter, planter og blomster får lov at gro, men under kontrollerede forhold.

De vilde blomsterenge bliver hvert år mere og mere populære – og det kan vi virkelig godt forstå! Derfor vil vi også gerne hjælpe dig med at få den flotteste blomstereng, som det er muligt. 

Hvilken blomster skal jeg vælge?

Hvis dit blomsterprojekt blot handler om at skabe noget smukt at se på, skal du blot gå efter de sorter, som du synes er flotte. 
Vil du gerne hertil også gerne have, at din blomstereng kan gøre nytte? Så kan du overveje en hjorte- eller fuglevildtblanding. Så får du blomster- og græssorter, som de er vilde med.

Du kan også overveje, om din blomstereng skal være et længerevarende projekt. Så kan du nemlig kigge på både etårige og flerårige blomsterblandinger.

Skal jeg vælge en etårig eller flerårig blomsterblanding?

Når du skal i gang med din blomstereng har du to muligheder. Du kan vælge etårige sorter, som kun vokser op og blomster i den igangværende sæson – eller du kan forlænge projektet med flerårige sorter som kommer igen. Du kan også nemt kombinerer de to.

Lad os lige se lidt på forskellen:


Etårige blomsterblandinger

Et godt valg til din etårige blomstereng kan være de populære Halvhøj Sommerblomster eller vores NatureGrass Blomsterblanding.

De skal begge sås i det tidlige forår og frem til juni. Du kan så begge blandinger, så snart der ikke er frost længere. Sår du tidligt, får du også glæde af dine blomster tidligere. Sår du senere, vil de pynte langt ind i efteråret – afhængigt af vejret naturligvis.


Flerårige blomsterblandinger

Med vores DSV Vildengblanding, Margueritblanding, Blomstereng eller Blomstermarksblanding får du en flot blomstereng flere sæsoner i træk. 

De flerårige blomsterblandinger kan både sås i det tidlige forår eller i sensommeren. Når du sår i foråret første år, vil du kunne nyde blomsterne i sensommeren og sæsonerne fremover. Lad endelig de visne blomster stå så længe som muligt. På den måde sikre du, at de har smidt alle frø til næste blomstring.

Oplever du, at din blomstereng ser lidt tynd ud i sensommeren første år, har du nu chancen for at efterså med samme blanding. 

Vild med vilje foreningen

Her kan du læse om nyt fra foreningen, gør-det-selv tips til dine egne Vild Med Vilje arealer og viden om vilde dyr og planter og meget andet.

Del selv historier fra dit Vild Med Vilje areal på Instagram, twitter og facebook med hashtagget #vildmedvilje, så andre vilde og nysgerrige sjæle kan se hvad du laver og oplever i vildnisset.

VILDE PARTNERE

Både virksomheder, kommuner, institutioner og private kan blive Vild Med Vilje.

Vild Med Vilje skaber konkrete projekter, der fremmer en vild, rig og mangfoldig natur. Og vi udbreder viden, der giver plads til selvsamme.

Det kan vi ikke alene, derfor indgår Vild Med Vilje i en lang række partner- og fællesskaber. Det kan for eksempel være med lodsejere, virksomheder, vidensinstitutioner og privatpersoner. Fælles er at de alle ønsker at bidrage til at styrke biodiversiteten i Danmark.

Mere vild natur hos din virksomhed eller institution

Hos Vild Med Vilje søger vi at indgå partnerskaber, med lodsejer som for eksempel kirker, boligselskaber, kommuner og institutioner, der ønsker mere vild natur på deres jord.

Anbefalede artikler

Leave a Reply

%d bloggers like this: